Vrijwilligers vertellen

Liesbeth vertelt: "je eigen enthousiasme werkt het best bij het werven van nieuwe mensen"

Reden om met Liesbeth Donkers (66) van het IVN Asten/Someren in gesprek te gaan was het bericht dat zij aardig wat nieuwe vrijwilligers hebben opgeleid tot schoolgids.
Waar komen deze mensen vandaan? Wat heb je gedaan om hen binnen te halen? “Een halfjaar geleden heb jij bij ons een workshop gegeven en jouw enthousiasme en je kennis heeft ons aan het denken gezet”, vertelt Liesbeth.
Liesbeth IVNLiesbeth is een echter natuurliefhebber

“Enthousiasme werkt. We vertellen graag over hoe leuk het is om met kinderen de natuur in te trekken en de training die we de vrijwilligers bieden is ook voor de vrijwilliger leerzaam. Maar leuk is het belangrijkste woord om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ga vooral aan de slag bij een organisatie of vereniging die jou aanspreekt. Dan heb je er lol in en dat straal je uit, ook naar anderen toe. Dat zorgt ervoor dat vrijwilligers weer nieuwe mensen meebrengen die willen aansluiten”.
Liesbeth vervolgt: “Daarnaast is het belangrijk dat je organisatie goed georganiseerd is. Zorg voor scholing, voor een duidelijk aanspreekpunt, voor een informele vergaderstructuur en…. sluit vooral aan op wat de vrijwilligers willen. Wij hebben elk jaar in een bepaalde periode een nieuwe cursus voor de schoolgidsen. Dat tijdstip hebben we dit jaar vervroegd, omdat de vrijwilligers hierom vroegen.
Nieuwe vrijwilligers vragen vaak: ‘hoeveel tijd kost dat’. Wij geven dan altijd aan: ‘zoveel tijd als jij erin kunt en wilt steken’. Daar komen we altijd uit”. Het IVN is een vrijwilligersorganisatie waar gezelligheid en samenhang zich goed uiten door er ook voor elkaar te willen zijn, ook buiten het vrijwilligerswerk om.
Op mijn vraag wat het vrijwilligerswerk bij het IVN har aanspreekt , antwoordt ze: “de verwondering op de gezichten van de kinderen, dat maakt het voor mij leuk”, maar ook het enthousiasme van de vrijwilligers om onze wereld een stukje mooier te maken”.

Video's | Vrijwilligerswerk

© Onis Welzijn

Hoofdmenu